Hennie van Rey, broer van de omstreden Limburgse politicus Jos van Rey, is dinsdag op Aruba met twee anderen aangehouden als verdachte in een grote witwaszaak.
Dat hebben betrouwbare bronnen gemeld aan persbureau ANP.
Zeventiger Hennie van Rey zit in de vleeshandel. Hij zou een bedrijf aan de Roersingel in Roermond hebben. Het Openbaar Ministerie wil de identiteit van Van R., zoals hij wordt omgeschreven in een persbericht, bevestigen noch ontkennen.
Het OM maakte vrijdag wel bekend dat de politie in een groot witwasonderzoek ruim 3,9 miljoen euro cash in beslag heeft genomen. Dat gebeurde bij doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden in Nederland, op Aruba en in België. In Roermond zijn drie woningen en drie bedrijfspanden doorzocht.
Pakketten kippenvlees
Eén van de drie opgepakte verdachten is dus Van Rey. Hij werd op verzoek van politie en justitie in Nederland op Aruba gearresteerd. Daar is hij volgens Arubaanse media onder meer directeur van Del Rey Apartments, waar ook huiszoeking is gedaan.
2,8 miljoen euro werd ontdekt in pakketten kippenvlees in een koelcontainer op Aruba. 1,1 miljoen werd gevonden bij verschillende doorzoekingen van de woningen en bedrijfspanden in Nederland, op Aruba en in België.
De drie worden verdacht van het witwassen van geld dat is verdiend met misdrijven. "Het geld werd door henzelf of anderen in ontvangst genomen, beheerd, gewisseld en ondergebracht op voor de buitenwereld verborgen plekken'', meldt het OM. "Het vermoeden bestaat dat het reguliere vleesverwerkingsbedrijf van Van R. is gebruikt om contant geld te verplaatsen van Nederland naar Aruba.''
Overgebracht naar Nederland
Begin volgende week wordt Van Rey naar Nederland overgebracht. Hier zal de raadkamer van de rechtbank zich buigen over zijn gevangenhouding. De twee andere verdachten blijven op Aruba en worden daar voorgeleid. Een van hen is de ondernemer Ramon H.
Toenmalig VVD'er Jos van Rey legde op 22 oktober 2012 zijn wethouderschap en lidmaatschap van de Eerste Kamer neer. Het OM vervolgt hem voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl